OVS - 22. 2. 2025
Melecitoza a její využití
S příčinami, využitím a zpracováním proběhlé melecitózní snůšky nás přijede seznámit Michal Počuch.
Včasnou registrací spojenou s platbou předem nejen ušetříte, ale druhé straně rovněž zjednodušíte a urychlíte prezenci v úvodu přednášky.
Na přednášku ovšem můžete přijít také bez předchozí registrace za cenu 270,-Kč.

Praktické včelaření od A do Z - online 2025
- Praktické včelaření od A do Z
- 45 let vývoje včelařských postupů a vybavení
- Osvědčené detaily a metody

13. sněm PSNV
13. sněm PSNV - sněmovní setkání členů spolku a přednáška na úvod sněmu - Sršeň asijská

LŠNV 2025 - Blatná - pro začínající
Letní škola nástavkového včelaření je určena pro začínající (i prosté zájemce) a středně pokročilé. Dozvíte se, jak začít včelařit, co je vše potřeba, probereme včelařský rok a jak včelařit, aby byla včelstva zdravá. Seznámíte se se základy práce v dílně, medárně a laboratoři. Na včelnici budeme pracovat s vyzimovanými včelstvy před sezónou.

LŠNV 2025 - Blatná - pro pokročilé
Letní škola nástavkového včelaření je určena pro pokročilé včelaře se zájmem o jednoduchý chov včel blízký přírodě. Dozvíte se a prakticky vyzkoušíte, jak jednoduše odchovat matky ve sběrném oddělku. Velká pozornost bude věnována monitoringu varroózy a zootechnickým metodám tlumení varroózy, včetně nejnovějších poznatku v této oblasti.

LŠNV 2025 - Vrážné
Letní škola nástavkového včelaření současné doby - ošetřování, chov matek a oddělků, diagnostika a zvládání nemocí.
LŠNV je určena pro všechny - od začátečníka po zkušeného včelaře.

Kurz monitoringu, tlumení varroózy a viróz - Blatná 2025
Kurz reaguje na rozsáhlé úhyny včelstev v zimním období 2024/2025, které způsobuje varroóza ve spojení s viry. Po teoretickém rozboru příčin a možné nápravě v terénu u včel si osvojíme v současné době známé monitorovací metody varroózy. Budou také prezentovány zootechnické metody tlumení varroózy, včetně omezení působení virů. Budeme pracovat se včelstvy a oddělky.

Kurz "Varroóza – víte co s ní?" - Hranice 2025
Jednodenní kurz bude zaměřen na zvládání vorroózy během včelařského roku.

Kurz "Co z medem, změníme jej na medovinu" - Hranice 2025
Dvoudenní kurz bude zaměřen na zvládnutí výroby medoviny v domácích podmínkách.
Po stopách brtnictví II - Blatná 2025
Brtnický kurz volně navazuje na první brtnický kurz v roce 2018 v Dolní Lomné v Beskydech a dále kurz v roce 2019 v Krušlově a 2021 na Horním Hradě. Opět se setkáme s polskými lesníky – brtníky, kteří se školili přímo v Národním parku Šulgan Taš v republice Baškirie v Rusku.
Každý účastník kurzu si za pomocí lektorů vyrobí vlastní brť, kterou si odveze domů. Při kurzu bude předvedeno osazení brtě a také včelstvo, které již několik sezón v brti přezimovalo. V teoretické části budou účastníci kuru seznámeni s historii brtnictví v evropském měřítku a také současné zkušenosti z Polska a České republiky. V jednání je také vytvoření brtě v živém stromu.

Kurz výroby medoviny za studena - Blatná 2025
Kurz výroby nevařené medoviny, tzv. za studena, bude zaměřen na praktický nácvik výroby nevařené medoviny. Každý student si namíchá 4 litry medového roztoku v demižónu a započne s kvašením, toto rozkvašené dílo si odveze domů (demižón, med, kvasinky a voda je v ceně kurzu). V teoretické části budete seznámeni s kvasným procesem a s kritickými body při výrobě medoviny. Prakticky se naučíte měřit cukernatost výchozího roztoku medu a obsah alkoholu v medovině destilační zkouškou.

