Akce - nadcházející

So
18. 01.
2025

OVS - 18. 1. 2025

9:00-12:00 hod.
Lektor: Ostárek Karel
Organizátor: PSNV z.s. - OVS ·

Rostliny pro včely – včely pro rostliny

Včelař a bývalý zahradník probere pěstování rostlin vhodných pro včely.

Včasnou registrací spojenou s platbou předem nejen ušetříte, ale druhé straně rovněž zjednodušíte a urychlíte prezenci v úvodu přednášky.

Na přednášku ovšem můžete přijít také bez předchozí registrace za cenu 270,-Kč.

Více informací
So
22. 02.
2025

OVS - 22. 2. 2025

9:00-12:00 hod.
Organizátor: PSNV z.s. - OVS ·

Melecitoza a její využití

S příčinami, využitím a zpracováním proběhlé melecitózní snůšky nás přijede seznámit Michal Počuch. 

Včasnou registrací spojenou s platbou předem nejen ušetříte, ale druhé straně rovněž zjednodušíte a urychlíte prezenci v úvodu přednášky.

Na přednášku ovšem můžete přijít také bez předchozí registrace za cenu 270,-Kč.

Více informací
So
12. 04.
13. 04.
2025

LŠNV 2025 - Blatná - pro začínající

Lektor: Ing. Texl Petr
Organizátor: Ing. Texl Petr

Letní škola nástavkového včelaření je určena pro začínající (i prosté zájemce) a středně pokročilé. Dozvíte se, jak začít včelařit, co je vše potřeba, probereme včelařský rok a jak včelařit, aby byla včelstva zdravá. Seznámíte se se základy práce v dílně, medárně a laboratoři. Na včelnici budeme pracovat s vyzimovanými včelstvy před sezónou.

Více informací
So
24. 05.
25. 05.
2025

LŠNV 2025 - Blatná - pro pokročilé

Lektor: Ing. Texl Petr
Organizátor: Ing. Texl Petr

Letní škola nástavkového včelaření je určena pro pokročilé včelaře se zájmem o jednoduchý chov včel blízký přírodě. Dozvíte se a prakticky vyzkoušíte, jak jednoduše odchovat matky ve sběrném oddělku.  Velká pozornost bude věnována monitoringu varroózy a zootechnickým metodám tlumení varroózy, včetně nejnovějších poznatku v této oblasti.

Více informací
So
31. 05.
01. 06.
2025

LŠNV 2025 - Vrážné

Letní škola nástavkového včelaření současné doby - ošetřování, chov matek a oddělků, diagnostika a zvládání nemocí.

LŠNV je určena pro všechny - od začátečníka po zkušeného včelaře.

Více informací
So
07. 06.
2025

Kurz monitoringu, tlumení varroózy a viróz - Blatná 2025

8:00-16:00 hod.
Organizátor: PSNV z.s. ·

Kurz reaguje na rozsáhlé úhyny včelstev v zimním období 2024/2025, které způsobuje varroóza ve spojení s viry. Po teoretickém rozboru příčin a možné nápravě v terénu u včel si osvojíme v současné době známé monitorovací metody varroózy. Budou také prezentovány zootechnické metody tlumení varroózy, včetně omezení působení virů. Budeme pracovat se včelstvy a oddělky.

Více informací
So
14. 06.
2025

Kurz Varroóza - Hranice 2025

7:45-17:00 hod.
Organizátor: Hykl Radomír

Jednodenní kurz bude zaměřen na zvládání vorroózy během včelařského roku.

Více informací
So
28. 06.
29. 06.
2025

Kurz Medovina - Hranice 2025

Organizátor: Hykl Radomír

Dvoudenní kurz bude zaměřen na zvládnutí výroby medoviny v domácích podmínkách.

Více informací
11. 07.
13. 07.
2025

Po stopách brtnictví II - Blatná 2025

Brtnický kurz volně navazuje na první brtnický kurz v roce 2018 v Dolní Lomné v Beskydech a dále kurz v roce 2019 v Krušlově a 2021 na Horním Hradě. Opět se setkáme s polskými lesníky – brtníky, kteří se školili přímo v Národním parku Šulgan Taš v republice Baškirie v Rusku.

Každý účastník kurzu si za pomocí lektorů vyrobí vlastní brť, kterou si odveze domů. Při kurzu bude předvedeno osazení brtě a také včelstvo, které již několik sezón v brti přezimovalo. V teoretické části budou účastníci kuru seznámeni s historii brtnictví v evropském měřítku a také současné zkušenosti z Polska a České republiky. V jednání je také vytvoření brtě v živém stromu.

Více informací
So
09. 08.
10. 08.
2025

Kurz výroby medoviny za studena - Blatná 2025

Kurz výroby nevařené medoviny, tzv. za studena, bude zaměřen na praktický nácvik výroby nevařené medoviny. Každý student si namíchá 4 litry medového roztoku v demižónu a započne s kvašením, toto rozkvašené dílo si odveze domů (demižón, med, kvasinky a voda je v ceně kurzu). V teoretické části budete seznámeni s kvasným procesem a s kritickými body při výrobě medoviny. Prakticky se naučíte měřit cukernatost výchozího roztoku medu a obsah alkoholu v medovině destilační zkouškou.

Více informací
DVD