Otázka
Dobrý den, prosím o informaci, jaká je trvanlivost pásků napuštěných kyselinou šťavelovou a zda lze uchovat v mrazáku , aniž by se snížila jejích účinnost .Vyrobila jsem si letos větší množství než jsem potřebovala.
Děkuji za odpověď.S pozdravem. Eva Hudousková
Odpověď
Dobrý den,
kyselina šťavelová rozpuštěna v glycerinu s malým množstvím vody v papírových páscích (předpokládám že je to tak) je trvanlivá a kyselina samotná nepodléhá změnám s výjimkou, že částečně může s celulózou reagovat Ke změně může docházet u samotného nosiče, papíru, který může snížit jeho pevnost a to může činit mechanické potíže. Vzhledem k vysoké koncentraci kyseliny by to nemělo mít vliv na účinnost takto vyrobeného přípravku. Upozorńuji, že se nejedná o přípravek schválený naší legislativou pro použití ve včelých. O jeho používání je však mnoho dostupných informací.
Uchovat v mrazáku by celý proces destrukce papíru mělo velmi výrazně zpomalit. Nemám s tím zkušenost, ale zkuste to zamrazit a po té volně rozmrazit. Bod tání glycerinu je okolo 18 st. C Jde o to, že kyselina vykrystaluje a glycerin pravděpodobně ztuhne (směsi látek se chovají jinak, než samotné čisté chemikálie) a nevím jak se znovu rozpustí. Asi to bude chtít mírné ohřátí až na 50- 60 st. C. Zkrátka to zkuste.
Zdravím
Leopold Matela