Pásky s kyselinou šťavelovou a glycerinem

Otázka

Dobrý den, prosím o informaci, jaká je trvanlivost pásků napuštěných kyselinou šťavelovou a zda lze uchovat v mrazáku , aniž by se snížila jejích účinnost .Vyrobila jsem si letos větší množství než jsem potřebovala.

         Děkuji za odpověď.S pozdravem. Eva Hudousková 

25. 8. 2024, Eva Hudousková

Odpověď

Dobrý den,

kyselina šťavelová rozpuštěna v glycerinu s malým množstvím vody v papírových páscích (předpokládám že je to tak) je trvanlivá a kyselina samotná nepodléhá změnám s výjimkou, že částečně může s celulózou reagovat  Ke změně může docházet u samotného nosiče, papíru, který může snížit jeho pevnost a to může činit mechanické potíže. Vzhledem k vysoké koncentraci kyseliny by to nemělo mít vliv na účinnost takto vyrobeného přípravku. Upozorńuji, že se nejedná o přípravek schválený naší legislativou pro použití ve včelých. O jeho používání je však mnoho dostupných informací.

Uchovat v mrazáku by celý proces destrukce papíru mělo velmi výrazně zpomalit. Nemám s tím zkušenost, ale zkuste to zamrazit a po té volně rozmrazit. Bod tání glycerinu je okolo 18 st. C  Jde o to, že kyselina vykrystaluje a glycerin pravděpodobně ztuhne (směsi látek se chovají jinak, než samotné čisté chemikálie) a nevím jak se znovu rozpustí. Asi to bude chtít mírné ohřátí až na 50- 60 st. C. Zkrátka to zkuste.

Zdravím

Leopold Matela