LŠNV 2024 - Blatná - Speciál Medovina

Letní škola nástavkového včelaření – Speciál Medovina – Jak vyrobit nevařenou medovinu, co je vše potřeba, jak probíhá kvasný proces, kritická místa výroby medoviny

Abyste mohli plně využívat služeb a funkčnosti webu PSNV.CZ, včetně registrací na akce, je zapotřebí si nejprve na tomto webu vytvořit účet.

Pokud zde již účet máte, přihlaste se, pokud ne, účet si založte.

Export do kalendáře
Začátek akce: 20. 07. 2024 8:00
Konec akce: 21. 07. 2024 18:00
Lektoři: Ing. Texl Petr , Ing. Lstibůrek Jaroslav
Organizátor: Ing. Texl Petr
Místo konání: Střední odborné učiliště Blatná, U Sladovny 671, 388 01 Blatná, Česko
(GPS: 49.4198936,13.8782938)

Popis akce:

Letní škola nástavkového včelaření Speciál Medovina je zaměřena na praktický nácvik výroby nevařené medoviny. Každý student si namíchá 4 litry medového roztoku v demižónu a započne s kvašením, toto rozkvašené dílo si odveze domů (demižón, med, kvasinky a voda je v ceně kurzu). V teoretické části budete seznámeni s kvasným procesem a s kritickými body při výrobě medoviny. Prakticky se naučíte měřit cukernatost výchozího roztoku medu a obsah alkoholu v medovině destilační zkouškou.

Každý student si namíchá 4 litry medového roztoku v demižónu a započne s kvašením a toto rozkvašené dílo si odveze domů (demižón, med, kvasinky a voda je v ceně kurzu).

Stanovení alkoholu destilační metodou lze provést i u přinesených vzorků medovin studentů.

Program:

Blíže o akci

Cílem tohoto kurzu je zvládnout přípravu medoviny v domácích podmínkách tak, aby svou kvalitou odpovídala vašemu očekávání. Samozřejmě se v úvodu dozvíte něco o bohaté historii medoviny, a o tom jaké je její postavení na současném trhu alkoholických nápojů. Povíme vám něco o teoretických základech kvašení, které jsou důležité proto, abyste při praktické přípravě co nejméně tápali, protože vám bude jasné, na co je důležité si dávat pozor a jak řešit případné problémy. Naším cílem totiž nebude vás naučit nějaký jednotný postup, ale předat vám znalosti, které vám následně umožní kriticky posuzovat stávající recepty, a hlavně si časem vytvořit svůj vlastní typ medoviny.

Co budete potřebovat?

Pokud jste úplný začátečník, pak můžete přijet tak říkajíc s holýma rukama a vše potřebné pro vás budeme mít připravené. Jestliže již praktické zkušenosti máte, pak neváhejte si vzít s sebou pomůcky, které máte doma.

O co se konkrétně bude jednat?

  1. Kvasná nádoba: budeme mít pro každého z vás nachystaný 5ti litrový demižon, který si na konec odvezete domů, samozřejmě včetně připravené medoviny.
  2. Med: na přípravu 4 litrů medoviny budeme potřebovat cca 1,5 až 1,8 kg medu. Pokud si přiveze vlastní med, pak dbejte na to, aby byl ztekucený.
  3. Kvasinky a živiny: připravené budou chladnomilné, hluboko prokvašující kvasinky a živiny používané ve vinařství.
  4. Pomůcky: teploměr, refraktoměr, cukroměr, míchadla ,kuchyňské váhy, odměrné válce, mycí a desinfekční prostředky atp.

Jak budeme postupovat?

Kurz bude rozdělený do tří na sebe navazujících sekcí:

  1. Čím budeme kvasit
  2. Co budeme kvasit
  3. Jak budeme kvasit

Samozřejmě Vás seznámíme i s tím, jak kontrolovat kvalitu medoviny ne jenom v průběhu přípravy medoviny, ale i jako  finálního výrobku.

Denní program

    Sobota 20.07.2024 Neděle 21.07.2024
Blok Čas Popis Vyučující Popis Vyučující
1 8:00 - 8:45 Příjezd, organizační záležitosti Texl, Lstibůrek Jak budeme kvasit (aneb od teorie k praxi) Lstibůrek
2 9:00 - 9:45 Včelařství v ČR a EU info o PSNV Texl Jak budeme kvasit (aneb od teorie k praxi) Lstibůrek
3 10:00 - 10:45 Čím budeme kvasit (příprava zákvasu) Lstibůrek Děláme to správně? (kontrola kvašení) Lstibůrek
4 11:00 - 11:45 Exkurze v Lihovaru Blatná Texl Děláme to správně? (stanovení alkoholu) Lstibůrek, Texl
Oběd 12:00 - 13:00 Oběd Oběd
5 13:00 - 13:45 Praktický příklad produkce lihových nápojů Texl Děláme to správně? (stanovení alkoholu) Lstibůrek, Texl
6 14:00 - 14:45 Co budeme kvasit (jak na přípravu substrátu) Lstibůrek Děláme to správně? (kritická místa při výrobě) Lstibůrek
7 15:00 - 15:45 Co budeme kvasit (jak na přípravu substrátu) Lstibůrek Včelí produkty Texl
8 16:00 - 16:45 Čím budeme kvasit (proč právě kvasinky?) Lstibůrek Na co jiného můžete využít znalosti kvašení? (jogurt, kefír atp.) Lstibůrek, Texl
9 17:00 - 17:45 Je to možné vidět na vlastní oči?
Mikroskopie (kvasinky, med)
Texl Závěrečná diskuze Lstibůrek, Texl


Organizační detaily

Možnosti stravovaní: individuálně v polední přestávce

Možnosti ubytování: individuálně; lze individuálně objednat ubytování v Domově mládeže druhé školy: SOŠ Blatná, V Jezárkách 745, Blatná, www.blek.cz, p. Voračka: voracka@blek.cz, tel: 777 700 450

Výuku povedou lektoři:

Maximální počet studentů: 20 (obsazení podle pořadí došlých přihlášek)                                       

Další podrobnosti:
-    Výuka proběhne v učebnách a laboratoři SOU Blatná oboru Včelař.
-    Cena obsahuje: školné, studijní materiály, , demižon, med, kvasinky, živiny, exkurzi v místním lihovaru, základní pitný režim.
-    Během LŠNV je možné zakoupit literaturu z e-shopu PSNV.
-    Parkovat lze v areálu SOU Blatná, vjezd boční branou.

Abyste mohli plně využívat služeb a funkčnosti webu PSNV.CZ, včetně registrací na akce, je zapotřebí si nejprve na tomto webu vytvořit účet.

Pokud zde již účet máte, přihlaste se, pokud ne, účet si založte.