Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. pořádá konferenci na téma „Kvalita medu“ jako doplňující vzdělávací akci již VIII. ročníku akce Med roku (14. – 15. října 2023) - viz detaily k výstavě ZDE.
Abyste mohli plně využívat služeb a funkčnosti webu PSNV.CZ, včetně registrací na akce, je zapotřebí si nejprve na tomto webu vytvořit účet.
Pokud zde již účet máte, přihlaste se, pokud ne, účet si založte.
Termín akce: | 14. 10. 2023 9:30 - 17:00 |
---|---|
Lektoři: | Ing. Texl Petr , Sopková Kamila, M.A. , Ing. Kružík Vojtěch, Ph.D. , Ing. Škorpilová Tereza, Ph.D. |
Organizátor: | PSNV z.s. · |
Místo konání: |
Stará radnice, Brno,
Radnická 8, 602 00 Brno-střed, Česko
(GPS: 49.1931196,16.6087052) |
Popis akce:
Program:
Konference na téma „Kvalita medu“ při akci Národní výstava medu v Brně - 14. 10. 2023
Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. pořádá konferenci na téma „Kvalita medu“ jako doplňující vzdělávací akci již VIII. ročníku akce Med roku (14. – 15. října 2023) - viz detaily k výstavě ZDE.
Program:
9:30 - 10:00 - prezentace
10:00 - 12:30 - Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D. (Vysoká škola chemicko-technologická, Praha) - Hodnocení kvality medu a autenticity medu – Anotace přednášky viz níže
12:30 - 13:30 - přestávka na oběd – prohlídka výstavy
13:30 - 13:45 - Kancelář – Vyhodnocení soutěže Med roku 2023
13:45 - 14:45 - Ing. Tereza Škorpilová, Ph.D. (Vysoká škola chemicko-technologická, Praha) – Zásady získávání a zpracování medu – Anotace přednášky viz níže
14:45 - 15:45 - Mgr. Kamila Sopková (Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z.s.) – Degustace medu – vzdělání a praxe – Anotace přednášky viz níže
15:45 - 16:45 - Ing. Petr Texl (Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s.) – Manipulační technika při zpracování medu – Anotace přednášky viz níže
16:45 - 17:00 - Závěrečná diskuse
Anotace přednášek a představení lektorů
Přednáška „Hodnocení kvality medu a autenticity medu“
V první části přednášky budou uvedeny základní kvalitativní parametry medu, které jsou definovány národní i evropskou legislativou. Pozornost bude zaměřena na význam jednotlivých analýz z pohledu včelaře, principy metod a standardní hodnoty pro české medy. Dále bude diskutován vliv skladování a správné nastavení skladovacích podmínek. V druhé části přednášky zazní možnosti hodnocení autenticity medu pokročilejšími instrumentálními metodami.
Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D.
Odborný pracovník na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, na Ústavu konzervace potravin. Hlavní činností je analýza potravin a hodnocení jejich kvality a autenticity. V současné době se také zabývá kvalitou včelích produktů – především medu a včelího vosku. Hobby včelař od roku 2011. V roce 2016 absolvoval SOU Nasavrky obor Včelař.
Přednáška „Zásady získávání a zpracování medu“
V přednášce budou diskutovány zásady správné výrobní a hygienické praxe (především v podmínkách hobby včelařů) při získávání a zpracování medu. Zmíněny budou důležité podmínky při odebírání medu, vlastnosti vytáčecích prostor, parametry skladování a balení medu. Dále se bude přednáška věnovat kritickým operacím při zpracování medu.
Ing. Tereza Škorpilová, Ph.D.
Odborný pracovník na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, na Ústavu konzervace potravin. Zabývá se analýzou potravin a technologiemi konzervace a zpracování živočišných produktů. Hobby včelařka od roku 2015. V roce 2022 absolvovala učební obor Včelař v Blatné. Autorka článků zabývajících se hodnocením včelích produktů v laboratoři, které v současné době vycházejí v časopise Moderní včelař.
Přednáška „Degustace medu: vzdělání a praxe“
Přednáška objasní pojem senzorické analýzy medu a shrne možnosti vzdělávání degustátorů ve světě i u nás. Bude se zabývat také tím, pro které cílové skupiny je vzdělání v této oblasti nutné. Též poskytne přehled českých a zahraničních soutěží, jejichž součástí je senzorická analýza medu.
Kamila Sopková, M.A.
certifikovaná degustátorka medu, členka mezinárodně uznávaného italského Národního registru expertů v senzorické analýze medu v Boloni. Vede a školí tým degustátorů pro PSNV.
Přednáška „Manipulační technika při zpracování medu“
Kromě plnění medu do spotřebitelského balení je i v hobby provozech důležitá manipulační technika, která usnadní včelaři práci a vylepší ergonomii v medárně, plnírně a skladových prostorech. Některá zařízení se uplatní i na včelnici a v pomocných provozech.
Ing. Petr Texl
Zakládající člen PSNV, byl u zrodu Letních škol nástavkového včelaření (2004) a akreditace učebního oboru Včelař na SOU Blatná (2010). Člen realizačního týmu autorů čtyř svazků učebnic Včelařství (2014 – 2022). V současnosti redaktor časopisu Moderní včelař.
Místo konání: Brno - Stará radnice, Radnická 8, Brno-střed, 60200
- Národní výstava medu - Křišťálový sál a Galerie, 1. patro
- Odborná konference - Ernův sál, 2. patro
POZOR - Vstupné pro soutěžící v soutěži Med roku je ZDARMA - prosíme, zaregistrujte se na konferenci, ale platební výzvu ignorujte, děkujeme.
Kapacita sálu je omezená - neváhejte s přihláškou.
Akce je možné se zúčastnit i bez přihlášení - pouze do naplnění kapacity sálu - cena vstupného na místě bude 150 Kč. Přednost mají registrovaní účastníci.
Úhrada vstupného i nárok na slevu účastníků soutěže bude kontrolován při prezentaci.
Abyste mohli plně využívat služeb a funkčnosti webu PSNV.CZ, včetně registrací na akce, je zapotřebí si nejprve na tomto webu vytvořit účet.
Pokud zde již účet máte, přihlaste se, pokud ne, účet si založte.