Blíže o akci
Cílem tohoto kurzu je zvládnout přípravu medoviny v domácích podmínkách tak, aby svou kvalitou odpovídala vašemu očekávání. Samozřejmě se v úvodu dozvíte něco o bohaté historii medoviny, a o tom jaké je její postavení na současném trhu alkoholických nápojů. Povíme vám něco o teoretických základech kvašení, které jsou důležité proto, abyste při praktické přípravě co nejméně tápali, protože vám bude jasné, na co je důležité si dávat pozor a jak řešit případné problémy. Naším cílem totiž nebude vás naučit nějaký jednotný postup, ale předat vám znalosti, které vám následně umožní kriticky posuzovat stávající recepty, a hlavně si časem vytvořit svůj vlastní typ medoviny.
Co budete potřebovat?
Pokud jste úplný začátečník, pak můžete přijet tak říkajíc s holýma rukama a vše potřebné pro vás budeme mít připravené. Jestliže již praktické zkušenosti máte, pak neváhejte si vzít s sebou pomůcky, které máte doma.
O co se konkrétně bude jednat?
- Kvasná nádoba: budeme mít pro každého z vás nachystaný 5ti litrový demižon, který si na konec odvezete domů, samozřejmě včetně připravené medoviny.
- Med: na přípravu 4 litrů medoviny budeme potřebovat cca 1,5 až 1,8 kg medu. Pokud si přiveze vlastní med, pak dbejte na to, aby byl ztekucený.
- Kvasinky a živiny: připravené budou chladnomilné, hluboko prokvašující kvasinky a živiny používané ve vinařství.
- Pomůcky: teploměr, refraktoměr, cukroměr, míchadla ,kuchyňské váhy, odměrné válce, mycí a desinfekční prostředky atp.
Jak budeme postupovat?
Kurz bude rozdělený do tří na sebe navazujících sekcí:
- Čím budeme kvasit
- Co budeme kvasit
- Jak budeme kvasit
Samozřejmě Vás seznámíme i s tím, jak kontrolovat kvalitu medoviny ne jenom v průběhu přípravy medoviny, ale i jako finálního výrobku.
Denní program
|
|
Sobota 20.07.2024 |
Neděle 21.07.2024 |
Blok |
Čas |
Popis |
Vyučující |
Popis |
Vyučující |
1 |
8:00 - 8:45 |
Příjezd, organizační záležitosti |
Texl, Lstibůrek |
Jak budeme kvasit (aneb od teorie k praxi) |
Lstibůrek |
2 |
9:00 - 9:45 |
Včelařství v ČR a EU info o PSNV |
Texl |
Jak budeme kvasit (aneb od teorie k praxi) |
Lstibůrek |
3 |
10:00 - 10:45 |
Čím budeme kvasit (příprava zákvasu) |
Lstibůrek |
Děláme to správně? (kontrola kvašení) |
Lstibůrek |
4 |
11:00 - 11:45 |
Exkurze v Lihovaru Blatná |
Texl |
Děláme to správně? (stanovení alkoholu) |
Lstibůrek, Texl |
Oběd |
12:00 - 13:00 |
Oběd |
Oběd |
5 |
13:00 - 13:45 |
Praktický příklad produkce lihových nápojů |
Texl |
Děláme to správně? (stanovení alkoholu) |
Lstibůrek, Texl |
6 |
14:00 - 14:45 |
Co budeme kvasit (jak na přípravu substrátu) |
Lstibůrek |
Děláme to správně? (kritická místa při výrobě) |
Lstibůrek |
7 |
15:00 - 15:45 |
Co budeme kvasit (jak na přípravu substrátu) |
Lstibůrek |
Včelí produkty |
Texl |
8 |
16:00 - 16:45 |
Čím budeme kvasit (proč právě kvasinky?) |
Lstibůrek |
Na co jiného můžete využít znalosti kvašení? (jogurt, kefír atp.) |
Lstibůrek, Texl |
9 |
17:00 - 17:45 |
Je to možné vidět na vlastní oči?
Mikroskopie (kvasinky, med) |
Texl |
Závěrečná diskuze |
Lstibůrek, Texl |
Organizační detaily
Možnosti stravovaní: individuálně v polední přestávce
Možnosti ubytování: individuálně; lze individuálně objednat ubytování v Domově mládeže druhé školy: SOŠ Blatná, V Jezárkách 745, Blatná, www.blek.cz, p. Voračka: voracka@blek.cz, tel: 777 700 450
Výuku povedou lektoři:
Maximální počet studentů: 20 (obsazení podle pořadí došlých přihlášek)
Další podrobnosti:
- Výuka proběhne v učebnách a laboratoři SOU Blatná oboru Včelař.
- Cena obsahuje: školné, studijní materiály, , demižon, med, kvasinky, živiny, exkurzi v místním lihovaru, základní pitný režim.
- Během LŠNV je možné zakoupit literaturu z e-shopu PSNV.
- Parkovat lze v areálu SOU Blatná, vjezd boční branou.