Med přímo od včelaře


Tisková zpráva

9. listopadu 2015

 

Med přímo od včelaře

Kde v dnešní „době jedové“ koupit kvalitní med, za který jeho producent může ručit? Nejsnazší to bude přímo od včel, s malou oklikou, tedy od včelaře. Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., od roku 2004 zaštiťuje projekt Med přímo od včelaře, kde se mohou zákazníci a poctiví včelaři potkávat bez prostředníků.

 

 

Na webových stránkách www.psnv.cz si mohou zájemci o koupi kvalitního medu najít včelaře ve svém okolí a snadno ho kontaktovat na uvedeném e-mailu nebo telefonním čísle. V čem je to výhodnější? Konkrétní včelař si své klienty chce udržet, a proto si nemůže dovolit nabízet nekvalitní med. Dobrá pověst se dlouho buduje, ale rychle ztrácí.  Většina chovatelů je dokonce ochotná ukázat svá včelstva a včelařský provoz a zákazník si tak kromě zdravé pochoutky odnese i zajímavý zážitek.

 

Nákup místního medu je zároveň podporou včelařů a s nimi i okolní krajiny. Včely jsou zárukou dobrého opylení okolních ovocných stromů a plodin. I když jsou částečně zastupitelné dalšími opylovateli, významně přispívají k zachování biodiverzity.

 

Zejména jarní květové medy obsahují pylová zrna z květů, které včely navštěvují. Jejich konzumace v medu zvyšuje odolnost proti pylovým alergiím, zejména v medu místním, pocházejícím z lokality, kde žijeme. Proto je lepší zásobit se medem z okolního prostředí místo sladké směsi ze zemí EU a mimo EU, u níž vyskytující se pylová zrna mohou být pro náš organismus velkou neznámou.

 

Kontaktní osoba: Ing. Petr Texl, ředitel kanceláře PSNV-CZ, z. s., 728 717 375, reditel@psnv.cz

 


Poznámka pro editory:

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., sdružuje více než 700 včelařů i zájemců o obor. Pro včelaře tu je od roku 2000. Za dobu svého působení pozitivně ovlivňuje obor včelařství v České republice a řady jejích členů i příznivců se rozrůstají. Propagace jednoduchých a udržitelných metod včelaření, vzdělávání chovatelů a prodeje medu přímo od včelaře je od samého počátku prioritou sdružení. To se projevuje tématy i přístupem lektorů na vzdělávacích akcích pořádaných společností i při vydávání včelařského časopisu Moderní včelař.

 

www.psnv.cz

www.modernivcelar.eu