Med roku 2020

Med roku 2020:  Med od včelaře - Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu

V pořadí šestý ročník celostátní soutěže včelařů - Med roku 2020, která proběhne o víkendu 10. a 11. října v budově Staré radnice - Radnická 8, Brno, poskytne spotřebitelské veřejnosti ojedinělou možnost prohlédnout si, ochutnat i zakoupit některý ze zhruba 145 druhů medů od českých a moravských včelařů. Jinou možnost ochutnat na jednom místě medy z hor, nížin, lesů i luk či medy smíšené i jednodruhové veřejnost prakticky při jiné příležitosti nemá. 

Akci organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV) a jejím cílem je kromě vlastní soutěže snaha přiblížit obor včelařství laické veřejnosti. V sobotu mohou navíc zájemci navštívit Včelařskou konferenci na téma „Včelí pastva“.

Soutěží se v kategoriích květové medy, medovicové medy, pastované medy. Na veřejnosti pak bude vyhodnocení o nejlepší design balení medu a nejlepší med z hlediska hodnocení veřejností. Všechny soutěžní medy je během klání možno ochutnat. „Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto jsou vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací,“ říká Radomír Hykl za organizátory celé akce.

Kromě přehlídky sladkých chutí je výstavní část také pastvou pro oko. K vidění budou různé barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, tvary sklenic a inspirativní etikety. Pro návštěvníky budou po celou dobu prezentovány řízené degustace medu, kde se o něm mohou dozvědět maximum, a to včetně srovnání chutí. Bude pro ně rovněž otevřena radniční věž, ze které je možné pokochat se výhledy na Brno a okolí.

Akce se koná za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství. Rozbory soutěžních vzorků zabezpečuje laboratoř SVÚ Olomouc, což je jedna ze dvou akreditovaných laboratoří v ČR.

Program celé akce je na www.medroku.cz.

Kontaktní osoby:
Radomír Hykl, vedoucí projektu, tel.: 773 899 716, reditel@psnv.cz

TZ ke stažení v PDF

Poznámka pro editory:                                                               

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., sdružuje více než 800 včelařů i zájemců o obor a existuje už od roku 2000. Za dobu svého působení pozitivně ovlivňuje obor včelařství v České republice a řady jejích členů i příznivců se rozrůstají. Prioritou spolku je od samého počátku existence propagace jednoduchých a udržitelných metod včelaření. To se projevuje tématy i přístupem lektorů na vzdělávacích akcích pořádaných spolkem, a také při vydávání včelařského časopisu Moderní včelař.