Vzdělávání včelařů v ČR zažívá renesanci

Tisková zpráva z 13. listopadu 2014

 

Vzdělávání včelařů v České republice zažívá renesanci

 

Léta tradované zprávy o jediné střední škole v České republice nabízející včelařské vzdělávání jsou mýtus. Akreditací pro učební obor Včelař disponuje v České republice šest středních škol. Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ garantuje výuku na SOU v Blatné a ohlasy studentů ji řadí mezi přední školy oboru. 

 

Výuka oboru Včelař na středním odborném učilišti v Blatné (www.soublatna.cz) byla spuštěna v roce 2011 ve formě zkráceného dálkového studia.  Obor je zaměřen na chov včel, získávání a zpracování včelích produktů a je uzavřen získáním středního odborného vzdělání s výučním listem. Jeho absolventi nacházejí uplatnění v podnicích zabezpečujících chov včel, při zpracování včelích produktů, ale také při výrobě včelařských zařízení, u firem, zabývajících se výsadbou a údržbou zeleně a opylovací službou. Studium je připraví i pro soukromé podnikání jako včelaři – farmáři.

 

Absolvent studia během dvou let výuky obsáhne anatomii včely medonosné a biologické zákonitosti života včelstva. Naučí se starat o včely v průběhu celého včelařského roku, ovládne způsoby získávání nových včelstev a jejich rozvoje. Rozpozná choroby a škůdce včel a je schopen jim předcházet a podle potřeby na ně reagovat cílenou léčbou s využitím tradičních i moderních metodik. Osvojí si zásady chovu včelích matek i potřebné znalosti legislativy, získávání včelích produktů a ekonomiky včelařství.

 

Studenti blatenského včelařského učiliště oceňují především vysoký podíl praxe ve výuce, více než 40% celkové časové dotace. Kromě praktické výuky na včelnici učiliště mají studenti možnost rozšířit si obzory díky exkurzím do profesionálních provozů. Aleš Bobek, student prvního ročníku, říká: „Měl jsem možnost absolvovat vzdělávací kurzy organizované jak v Nasavrkách, tak lektory PSNV v Blatné i jinde po republice. Když jsem se rozhodoval pro soustavnější vzdělávání v tomto oboru, dospěl jsem k názoru, že Blatná je pro mě vhodnější.“

                        

V posledních dvou letech probíhá na učilišti v Blatné také pilotní projekt oboru Včelař – Farmář (www.vcelar-farmar.cz), který se v současné době vyhodnocuje a s výsledky se bude dále pracovat. Podrobně se problematikou vzdělávání v oboru včelařství zabývá páté číslo časopisu Moderní včelař.  (www.modernivcelar.eu).

                                                                              

 

Kontaktní osoba:  Ing. Petr Texl, ředitel PSNV-CZ, o. s.,  728 717 375, reditel@psnv.cz


 

Poznámka pro editory

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ sdružuje více než 600 včelařů i zájemců o obor. Funguje od roku 2000. Za dobu svého působení pozitivně ovlivňuje obor včelařství v České republice a řady jejích členů i příznivců se rozrůstají. Propagace jednoduchých a udržitelných metod včelaření je od samého počátku prioritou sdružení. To se projevuje tématy i přístupem lektorů na vzdělávacích akcích pořádaných společností i při vydávání včelařského časopisu Moderní včelař.

www.psnv.cz

www.modernivcelar.eu

www.vcelar-farmar.cz