Druhé hnízdo sršně asijské - tentokráte u Opavy

V úterý 30. července 2024 byl v malé obci na Opavsku zaznamenán výskyt sršně asijské (Vespa velutina) na soukromé zahradě, kde sršeň asijská hodovala na popadaných hruškách.

Hned druhý den se na místo vypravili pracovníci regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a její výskyt potvrdili. Vzhledem k velkému množství jedinců bylo jasné, že se v okolí bude nacházet sršní hnízdo.

Hnízdo sršně asijské bylo nalezeno v hustém porostu jalovce jen zhruba metr a půl nad zemí. Jednalo se o sekundární hnízdo, která mělo v průměru zhruba 25 cm a vyskytovalo se v něm několik desítek dělnic a královna zakladatelka. Velké díky patří specialistovi na blanokřídlý hmyz Luďkovi Šuldovi, který hnízdo vytrasoval a předal k dalšímu zkoumání.

 

Dělnice sršně asijské nalezená 30. 7. 2024 na Opavsku Buňky opavského hnízda sršně asijské
Autorem fotografií je Jan Walter.

 

Klíčovým faktorem pro prevenci šíření sršně asijské je včasná detekce a následná likvidace hnízda. Zejména v pozdních letních měsících je vhodné si všímat kvetoucích rostlin, jako je například břečťan, případně popadaného kvasícího ovoce, což představuje pro sršně vhodný zdroj potravy.

Důležité je zapojit veřejnost do mapování tohoto invazního hmyzího druhu v rámci tzv. občanské vědy. Podezřelé nálezy je možné hlásit přes e-mail Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR (invaznidruhy@nature.cz). Anebo lze využít aplikace Nahlaš sršeň či Najdi.ji.

Více informací k sršni asijské naleznete na www.nature.cz nebo na www.psnv.cz, případně přes uvedené QR kódy:

      

Viz také zdroj - Tisková zpráva AOPK ČR: Invazní sršeň asijská na Opavsku: hnízdo nalezeno a zlikvidováno ze 6. 8. 2024.