LŠNV - Speciál

LŠNV - Speciál

Kurzy pro pokročilé včelaře - jsou zaměřeny na konkrétní problematiku oboru - např. včelí nemoci, výroba medoviny, chov matek, vosk, včelí produkty, atd.

Program

So
07. 06.
2025

Kurz monitoringu, tlumení varroózy a viróz - Blatná 2025

8:00-16:00 hod.
Organizátor: PSNV z.s. ·

Kurz reaguje na rozsáhlé úhyny včelstev v zimním období 2024/2025, které způsobuje varroóza ve spojení s viry. Po teoretickém rozboru příčin a možné nápravě v terénu u včel si osvojíme v současné době známé monitorovací metody varroózy. Budou také prezentovány zootechnické metody tlumení varroózy, včetně omezení působení virů. Budeme pracovat se včelstvy a oddělky.

Více informací
So
14. 06.
2025

Kurz Varroóza - Hranice 2025

7:45-17:00 hod.
Organizátor: Hykl Radomír

Jednodenní kurz bude zaměřen na zvládání vorroózy během včelařského roku.

Více informací
So
28. 06.
29. 06.
2025

Kurz Medovina - Hranice 2025

Organizátor: Hykl Radomír

Dvoudenní kurz bude zaměřen na zvládnutí výroby medoviny v domácích podmínkách.

Více informací
11. 07.
13. 07.
2025

Po stopách brtnictví II - Blatná 2025

Brtnický kurz volně navazuje na první brtnický kurz v roce 2018 v Dolní Lomné v Beskydech a dále kurz v roce 2019 v Krušlově a 2021 na Horním Hradě. Opět se setkáme s polskými lesníky – brtníky, kteří se školili přímo v Národním parku Šulgan Taš v republice Baškirie v Rusku.

Každý účastník kurzu si za pomocí lektorů vyrobí vlastní brť, kterou si odveze domů. Při kurzu bude předvedeno osazení brtě a také včelstvo, které již několik sezón v brti přezimovalo. V teoretické části budou účastníci kuru seznámeni s historii brtnictví v evropském měřítku a také současné zkušenosti z Polska a České republiky. V jednání je také vytvoření brtě v živém stromu.

Více informací
So
09. 08.
10. 08.
2025

Kurz výroby medoviny za studena - Blatná 2025

Kurz výroby nevařené medoviny, tzv. za studena, bude zaměřen na praktický nácvik výroby nevařené medoviny. Každý student si namíchá 4 litry medového roztoku v demižónu a započne s kvašením, toto rozkvašené dílo si odveze domů (demižón, med, kvasinky a voda je v ceně kurzu). V teoretické části budete seznámeni s kvasným procesem a s kritickými body při výrobě medoviny. Prakticky se naučíte měřit cukernatost výchozího roztoku medu a obsah alkoholu v medovině destilační zkouškou.

Více informací
enable markers
DVD