Další (a poslední) porce fotek a informací přímo z Kyjevského výstaviště, kde probíhá mezinárodní konference APIMONDIA a doprovodná výstava APIEXPO
Obr. 1 - Poslední den výstavy i přednášek. Informační systém na výstavišti prošel výraznou evolucí
Obr. 2 - Zajímavý exponát: litevský stroj na získávání pergy a její oddělení od košilek a vosku. Mají verzi pro menší včelaře – ten bílý strojek (zřejmě upravený lis na ovoce) a žluté síto. Vzadu nerezová verze pro větší včelaře. Plásty se zmrazí a se zmrzlými se pracuje...
Obr. 3 - ...Strojek je rozruší tak akorát, aby válečky pergy zůstaly v celku a pak se to proseje.
Obr. 4 - Na tomto ukrajinském stánku mají kromě medometů a běžných pomůcek i výzdobu včelínu
Obr. 5 - Umělohmotný plást jako izolátor...
Obr. 6 - ...ve svazku vedle jsou pásky s miskami, které se nasunou zezadu plástu a pod mřížku se zavře matka. Nepracuje se s jednotlivými miskami, ale celými pásky
Obr. 7 - Pásky s mískami
Obr. 8 - Po zakladení se pásky s miskami vyjmou a nastrkají do „chovného“ rámku. Ten má z obou stran mateří mřížku (není na obrázku), takže matka k plodu nemůže. Rámek je velmi úzký, tak se vejde do běžného plodového hnízda mezi plod
Obr. 9 - Když si usmyslíme, že místo kašičky chceme vychovat matky, lišta se vyjednotí a na každý třetí matečník nasadí ochranná klícka
Obr. 10 - A teď pozor, autor to má dotažené i marketingově. Mateří kašička se neodsává, ale lišty se po vyjmutí larvy nalámou na čtvrtiny a zabalí do krabičky
Obr. 11 - Zákazník tak ví, co dostává
Obr. 12 - A od koho to dostává
Obr. 13 - Toto je jiné provedení pylochytu, než jsme zvyklí
Obr. 14 - Na závěrečnou část je vhodné se posílit v medovém baru
Obr. 15 - Bar vedou Italové a lze se tam namlsat medů snad ze všech koutů světa
Obr. 16 - Na závěr trocha umění ze sálu lidových tradic
Obr. 17 - Na závěr trocha umění ze sálu lidových tradic
Obr. 18 - Přípitek včelám na zdraví
Obr. 19 - ...ke kterému se chlebnym kvasem (pozn. red. - jde o tradiční nápoj) připojuje i autor seriálu
Děkujeme, že jste měli trpělivost sledovat nás až do konce a na další (podrobnější) informace se těšte na stránkách časopisu Moderní včelař.